Restauratie Sabinasluis Heijningen

De eerste prijs in de jaarlijkse wedstrijd van de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) ging op 23 september 2010 naar waterschap Brabantse Delta. De jury roemde de technische en historische kwaliteit van de restauratie van drie 19-eeuwse stuwen in De Zoom. Zij adviseerde het waterschap zelfs om de stuwen op de Rijksmomumentenlijst te plaatsen. Een mooi compliment voor Ooms Construction, die later ook de restauratie van de Sabinasluis aannam.

Opdrachtgever:
Waterschap Brabantse Delta
Locatie:
Heijningen
Status:
Opgeleverd
Sector:
Restauratie
Sabinasluis 2 Ooms
Sabinasluis Ooms

Uitvoering

De Sabinasluis bij Heijningen maakt deel uit van de Stelling Hollandsch Diep en Volkerak, een voormalige verdedigingslinie met het water als wapen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse luchtmacht over de onder water gezette gebieden en forten vloog, werd duidelijk dat de linie zijn verdedigingswaarde grotendeels had verloren. Tegenwoordig wordt de Hollandse Waterlinie vooral gezien als een cultuurhistorisch waardevol gebied. De sluis doet nog altijd dienst als doorlaat in een waterkering.

Na de succesvolle restauratie van de drie stuwen verwierf Ooms Construction de uitdagende opdracht om de Sabinasluis in de gemeente Moerdijk voor het Waterschap Brabantse Delta te restaureren. Voor restauratie werden metselwerk en voegwerk hersteld, waarbij het voegwerk werd uitgevoerd met een knipvoeg.

Verder werden de muren geïnjecteerd, het staalwerk gerenoveerd, hardsteen aangebracht en hardsteen gerepareerd.

Acht houten deuren en schuiven zijn vervangen: vier houten draaideuren, twee houten hefdeuren, een houten klepdeur en een houten hefdeurtje. De deuren en schuiven werden gemaakt in de werkplaats van Ooms Construction in Middelharnis. Het mooie stuk vakwerk - gekopieerd van de originele deuren - werd vervolgens vervoerd naar de Sabinasluis en daar geplaatst.