Pontplein Den Helder

Het onderhoud aan het opstelterrein van de veerhaven in Den-Helder is een aanvullende activiteit op het onderhoudsproject ‘Meerjarig beheren en in stand houden van infrastructuur, met upgradewerkzaamheden, Waterdistrict Noord-Holland’. Doel van de aanvullende activiteit is het opstelterrein voorzien van een goede asfaltlaag, waardoor het vrachtverkeer en ander zwaar verkeer zonder overlast gebruik kan maken van de TESO-bootdienst. Er is gekozen om gebruik te maken van een speciaal eigen mengsel van Ooms Construction, genaamd SSA® (Super Stabiel Asfalt).

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat Noord-Holland
Locatie:
Pontplein Den Helder
Status:
Opgeleverd
Sector:
Grond & wegenbouw
Pontplein Den Helder 1 Ooms
Pontplein den helder 2 Ooms
Pontplein Den Helder 2 Ooms

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden in hoofdzaak uit:

  • Het vervangen van de deklaag asfalt. Hierbij moest er rekening gehouden worden dat het verkeer eigenlijk niet gestremd kon worden, doordat de TESO bootdienst hier aanmeerde.
  • Toepassen speciaal asfaltmengsel van Ooms genaamd; SSA®. Dit is voor het Pontplein nodig, omdat hier vrachtwagens op- en afrijden van de veerpont. Dit zware verkeer heeft veel invloed op het asfalt door het lange stilstaan op één plaats. Ook het draaien van de wielen zorgt ervoor dat het asfalt speciale eigenschappen moet bezitten.

Bijzonder

In opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met de TESO-bootdienst, past Ooms Construction het bijzondere asfaltmengsel SSA® toe. Deze innovatieve asfaltreceptuur (Super Stabiel Asfalt) is ooit als eerste toegepast op de zwaarst belaste containerterminal van Europa (Euromax te Rotterdam).
Het wordt nu als noviteit ook gebruikt in een situatie met regulier verkeer in Den Helder. Dit is mogelijk vanwege de hoge weerstand tegen statische belasting (opstelstroken!) en wringing, die soortgelijk is als die van combinatiedeklagen, terwijl de scheurweerstand is zoals gebruikelijk bij asfalt. Het grote voordeel van de unieke oplossing van Ooms Construction is de snelle uitvoeringstijd; na afkoelen kan het asfalt binnen een aantal uren al zwaar belast worden.