Herinrichting NIOZ Haven Texel

In opdracht van NIOZ Havenbedijf BV heeft Ooms Construction in combinatie met Colijn aannemersbedrijf het project ‘herinrichting NIOZ haven’ aangenomen. Door middel van pre-kwalificatie heeft de combinatie Ooms Construction/Colijn met het EMVI plan en de meest concurrerende aanbieding het werk gegund gekregen. De haven is eigendom van de gemeente Texel, die het in erfpacht voor vijftig jaar aan het NIOZ verhuurt. Het NIOZ hoopt met een beter gefaciliteerde haven meer bedrijvigheid aan te trekken. Dat moet wel in het verlengde liggen van het zee-onderzoek waar het NIOZ om bekend staat. Bijvoorbeeld teelt van schelpdieren of zeewier. Maar ook proeven met getijdenstroom. Het NIOZ wil de haven zelf gebruiken voor ballastwateronderzoek. Dat gebeurt nu ook al.

Opdrachtgever:
NIOZ
Locatie:
Haven Texel
Status:
In uitvoering
Sector:
Beton & waterbouw
NIOZ Haven 4 Ooms
NIOZ Haven 2 Ooms
NIOZ Haven 3 Ooms
NIOZ Haven 5 Ooms

Werkzaamheden

Het werk bestaat in hoofdzaak uit:

  • Het ophogen en verbreden van de lange kade, onder andere aanlegplaats voor de Pelagia, het onderzoeksschip van het NIOZ. De kade wordt vijftig centimeter hoger en er komt een nieuwe damwand vijftig centimeter vóór de oude. De circa achttien meter hoge damwand gaat tien meter de grond in. Dat gebeurt door ’trillen’;
  • De elektrotechnische installatie en walstroom verzwaren; 
  • Het aanleggen van een nieuw ponton; 
  • De bestaande steigers voorzien van een nieuw dek.

Bijzonderheden

Bijzonder aspect aan dit werk is dat de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in een getijdegebied. Dit betekent dat er gewerkt wordt volgens het tij. Dit vraagt om flexibiliteit en creativiteit.
Tevens beperkt het stormseizoen ook een aantal werkzaamheden.  Dit maakt dat het werk onder een behoorlijke tijdsdruk uitgevoerd moet worden.