Leveren sluisdeuren Middensluis IJmuiden

In 2011 is een sluisdeur van de Middensluis te IJmuiden aangevaren door een schip. Hierdoor is de sluisdeur dusdanig beschadigd dat deze niet meer hersteld kan worden. Als aanvullende activiteit op de overeenkomst “Meerjarig beheren en in stand houden van infrastructuur, met upgradewerkzaamheden, waterdistrict Noord-Holland” worden er twee sluisdeuren geleverd. De tweede sluisdeur is reeds eerder beschadigd geraakt door een schip.

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat Dienst Noord-Holland
Locatie:
IJmuiden
Status:
Opgeleverd
Sector:
Beton & waterbouw
Sluisdeuren 3 Ooms
Sluisdeuren Ooms
Sluisdeuren 2 Ooms
Sluisdeuren 4 Ooms
Sluisdeuren 5 Ooms

Uitvoering

De opdracht is het eerste project dat wordt uitgevoerd conform de Richtlijn Ontwerp Kunstwerken 1.0 (ROK 1.0) van Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur (voorheen Bouwdienst). In de ROK 1.0 staat niet alleen aangegeven aan welke eisen het ontwerp dient te voldoen, maar ook de uitvoering (fabricage). Daarom zijn, voorafgaande aan het fabriceren van de sluisdeuren, de tekeningen geüpdatet.

Gegevens per sluisdeur:

De afmeting van de sluisdeur is 15,50 x 1,10 meter en de massa is 69.000 kg. Er zijn 152 stuks anodes gebruikt en er is totaal 3 m3 hout verwerkt. Verder is de sluisdeur voorzien van een rubberen onderslag.