Aanleg Natuurbrug Laarderhoogt

Rijkswaterstaat heeft op 25 april 2013 de aanleg van de Natuurbrug Laarderhoogt gegund aan aannemerscombinatie Strukton Infratechnieken/Ooms Construction en is verkregen op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). De combinatie Strukton/Ooms is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van Natuurbrug Laarderhoogt.

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat
Locatie:
Laren
Status:
In uitvoering
Sector:
Grond & wegenbouw
OC-GWW-150115 laarderhoogt vooraanzicht middag
Natuurbrug Laarderhoogt klaar donker
laarderhoogt verlicht
OC-GWW-150115 laarderhoogt beton motief
OC-GWW-150115 Natuurbrug middag vooraanzicht zijde Laarderstraat
Natuurbrug Laarderhoogt Ooms

Aanleiding

Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, het Goois Natuurreservaat en de gemeenten Laren en Blaricum maken zich sterk om natuurgebieden in het Gooi te verbinden. Een goede verbinding voor dier én mens, daar gaat het om. Met twee ecoducten, over de A1 en de Naarderstraat in Laren, krijgen plant en dier een groter leefgebied en de recreant meer ruimte. Natuurbrug Laarderhoogt is één van de verbindingszones waarmee de overheid natuurgebieden in Nederland wil vergroten en daarmee de diversiteit van dier- en plantensoorten.

Bijzonder

Voor de aanleg van de natuurbrug Laarderhoogt was het noodzakelijk om diverse liggers voor de natuurbrug aan te voeren. De liggers, balken van 43 meter lang en met een gewicht van circa 100.000 kilo, worden met de grootste precisie gelegd, een indrukwekkend gezicht.

De liggers ondersteunen het ecoduct over de A1 van de toekomstige Natuurbrug Laarderhoogt. Tijdens de werkzaamheden veranderde de normaal drukke A1 tussen afrit 8 (ziekenhuis Tergooi) en afrit 9 (Hilversumseweg) tijdelijk in een autovrije weg. Deze werkzaamheden waren zo speciaal dat Rijkswaterstaat hiervoor een speciale kijkdag op het werk gerealiseerd had.

Planning

Combinatie Ooms Construction/Strukton Infratechnieken is april 2013 gestart met de voorbereidingen en de aanleg van de natuurbrug. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt de overspanning over de A1 in één weekend aangelegd. Begin 2015 zal de ingebruikname van de natuurbrug zijn.

Projectlocatie

52.262523,5.218345
Vul het vertrekpunt in