Nieuws

Plaatsing liggers Natuurbrug Laarderhoogt

16 juli 2014

In opdracht van Rijkswaterstaat plaatste de Combinatie Ooms Construction/Strukton Infratechnieken het afgelopen weekeinde 25 liggers over de A1 voor het ecoduct van de Natuurbrug Laarderhoogt. De werkzaamheden verliepen volgens plan.

Natuurbrug Laarderhoogt Ooms 

Volgende week maandag 21 juli worden 19 liggers over de Naarderstraat geplaatst. Geïnteresseerden kunnen die werkzaamheden vanaf een speciale kijklocatie bekijken.

100.000 kilo

Natuurbrug Laarderhoogt bestaat uit twee ecoducten: één over de A1 en één over de Naarderstraat. Deze ecoducten worden ondersteund door grote betonnen balken, die liggers genoemd worden. In de nachten van 11 en 12 juli heeft aannemerscombinatie Strukton-Ooms in opdracht van Rijkswaterstaat 25 liggers voor het ecoduct over de A1 geplaatst. Deze liggers  zijn 43 meter lang en wegen circa 100.000 kilo per stuk. In heel Nederland zijn er slechts zes vrachtwagens die zulke liggers kunnen vervoeren. Voor het plaatsen werden drie grote mobiele kranen ingezet. De grootste daarvan kan 750.000 kilo tillen en is circa 50 meter hoog. 

Hinder Naarderstraat 21 juli

Op 21 juli worden de liggers voor het ecoduct over de Naarderstraat geplaatst. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer op de Naarderstraat tussen 21.00 en 06.00 uur steeds voor korte tijd stilgelegd. De vertraging kan oplopen tot ongeveer een kwartier. Weggebruikers wordt geadviseerd een andere route te nemen. Ziekenhuis Tergooi locatie Blaricum blijft bereikbaar via de Crailoseweg, de Prins Hendriklaan en de A1 via afrit 8. 

Spectaculair gezicht - timelapse film

Voor omwonenden en andere geïnteresseerden was op 11 juli een kijklocatie ingericht om de spectaculaire werkzaamheden van dichtbij te kunnen zien. Naar schatting tweehonderd belangstellenden zagen hoe de eerste ligger om 01.05 uur met grote precisie op zijn plaats werd gelegd. Rijkswaterstaat heeft een timelapse gemaakt die de aanleg van de liggers versneld laat zien.

 

2bGXfewQieM

 

Herkansing

Geïnteresseerden die de werkzaamheden afgelopen weekend niet konden bijwonen, krijgen op 21 juli een nieuwe kans. De liggers over de Naarderstraat zijn balken van 30 meter lang en met een gewicht van circa 50.000 kilo, die met de grootste precisie worden gelegd. Om dit indrukwekkende werk goed te kunnen zien richt Rijkswaterstaat voor het publiek een kijklocatie in. De locatie is open tussen 21.00 en 23.00 uur en is bereikbaar via het parkeerterrein van ziekenhuis Tergooi locatie Blaricum. Daar kunnen bezoekers hun auto of fiets parkeren, een verkeersregelaar ter plekke wijst de weg naar de kijklocatie. Koffie en thee staan klaar. Let op: er zijn geen zitplekken op de locatie. Mensen die slecht ter been zijn, wordt aangeraden om bijvoorbeeld een klapstoel mee te nemen.


Natuurbrug Laarderhoogt

De natuurgebieden Westerheide en Blaricummerheide worden opgesplitst door de A1 en de Naarderstraat. De Natuurbrug Laarderhoogt brengt hier verandering in. Begin 2015 is dit een aaneengesloten natuurgebied, waarin dieren vrij kunnen bewegen en mensen kunnen wandelen, fietsen of paardrijden. De natuurbrug komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, het Goois Natuurreservaat en de gemeenten Laren en Blaricum.   

Dit bericht is gebaseerd op een persbericht van opdrachtgever Rijkswaterstaat