Nieuws

SolaRoad straks ook voor zwaar verkeer

14 februari 2018

Het zonnewegdek SolaRoad wordt straks ook getest voor zwaar verkeer. Na een succesvolle proef op een fietspad in Krommenie wordt nu een geschikte plek gezocht in de Haarlemmermeer voor een wegvak waar zwaar verkeer overheen gaat rijden. SolaRoad is een project van de provincie Noord-Holland, TNO en Strukton Civiel.

Zwaar verkeer 

Het wegdek vangt zonlicht op met zonnecellen en zet dit om in elektriciteit. Het idee is dat een groot oppervlak kan worden benut voor het verzamelen van energie zonder dat dit gevolgen heeft voor het landschap.

Nadat enkele jaren is getest op een fietspad in Krommenie is het volgens gedeputeerde Elisabeth Post nu tijd voor een volgende stap.

,,De pilot in Krommenie heeft ons veel geleerd. We weten dat het wegdek goed kan presteren met de belasting van fietsers. Nu gaan we onderzoeken hoe het zich gedraagt als er zwaar verkeer overheen gaat. Als de pilot succesvol is, vergroot dit de mogelijkheden voor grootschalige toepassingen van zonnewegen enorm.’’

De gemeente Haarlemmermeer en de provincie gaan nu op zoek naar een geschikte locatie op de openbare weg. Tijdens de proef zal onder meer worden getest hoe de energieopbrengst kan worden gemaximaliseerd. In het testvak zullen verschillende materialen worden getest. Gedeputeerde Staten hebben 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de proef, het onderzoek en de doorontwikkeling van SolaRoad. Vanuit zowel binnen- als buitenland is veel belangstelling voor het zonnewegdek dat een bijdrage moet leveren aan de ontwikkeling van slimme wegen en de duurzame energietransitie.